Ugandski mučenici

Mogao bih reći kako sam započeo nekakav serijal o mučenicima. Koji je razlog tomu? Mučenici i mučenice sačinjavaju bitnu dimenziju Katoličke Crkve, oni su naši zagovornici. Isto tako kao i blaženici i sveci. Često su mnogi mučenici postali blaženicima i svecima. S toga osjećam potrebu pisati o njima. Budući da blog nosi naziv Afričke priče, pisati ću o blaženicima i svecima, te mučenicima Afričkog podneblja. 

Na žalost mnogi mučenici, blaženici i sveci s kontinenta trećega svijeta su nepoznati ljudima u Europi, s toga ću se potruditi da ih na ovakav način donesem svima koji čitaju ovaj blog.


Charles Lwanga

Rođen je u Ugandi drugom polovinom 19-og stoljeća. On i drugi mladi muškarci i mladići su radili za kralja Mwangu. Kralj Mwanga je bio zao čovjek koji je grubo tretirao sve ljude, posebno dječake i one koji su radili za njega.

Charles i njegovi prijatelji poučavani su o Kršćanstvu od strane Društva Misionara Afrike koji su djelovali u Ugandi. Poučavali su ih o Isusu i upitali ih žele li biti kršteni. Pristali su na krštenje i postali su sljedbenici Isusa Krista. Misionari su svakako pokušavali sačuvati dječake koje su pokrstili sigurnima od kralja Mwange.

Jednog dana, kralj Mwanga je prisilio misionare da napuste državu. Tako je Charles počeo poučavati ljude o Kristu. Možemo reći kako je naslijedio misijsko poslanje misionara koji su protjerani iz Ugande. Bilo je svega nekoliko stotina kršćana u Ugandi u to vrijeme. Isto tako, radio je na zaštiti prijatelja od zlobnog kralja. Na što je kralj postao izrazito ljut te je naredio da se zatvori Charlesa i njegove prijatelje u zatvor, te ih je ubio 1886. godine. Bili su prisiljeni hodati 37 milja, što iznosi 59 kilometara, do mjesta gdje ih je kralj Mwanga dao spaliti.

Charles i njegovi prijatelji prozvani su mučenicima jer su umrli za vjeru. Charles Lwanda i drugi ugandski mučenici kanonizirani su od strane pape Pavla VI, 1964. godine. Sveti Charles Lwanga je svetac zaštitnik Afričke mladeži.



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kako sam odlučio postati fratar?

Utemeljitelj franjevačkog reda- Sv. Franjo Asiški- prvi dio

Mučenici iz DR Konga